De wijngaarden van de Sud-Ouest vormen een mozaïek van verschillende terroirs verdeeld over maar liefst elf Franse departementen en een veertigtal appellaties. Er worden zowel rode, rosé als witte wijnen gemaakt, zowel droge, zoete als likoreuze wijnen en zowel stille als mousserende wijnen. Het klimaat wordt vooral beïnvoed door de nabijheid van de Atlantische Oceaan : zachte temperaturen, gemiddeld aantal uren zonneschijn en vrij veel neerslag in de winter en de lente. De uitgestrektheid van het gebied maakt wel dat er vele microklimaten zijn met ofwel mediterrane invloeden, ofwel continentale invloeden, ofwel invloeden door de nabijheid van de Pyreneeën. De ondergrond is heel heterogeen; zowel klei, kalk, zand, metamorfe gesteenten als magma komen voor. Ook de gebruikte druivenrassen zijn heel divers. Naast de bordelese rassen Merlot, Cabernet franc en Cabernet Sauvignon komen vooral Tannat, Malbec, Négrette, Fer Servadou en Duras voor in rood. Wat witte druiven betreft staan vooral Gros Manseng, Petit Manseng, Mauzac, Len de l'El, Ondenc, Arrufiac, Colombard, Sauvingon blanc, Chenin blanc en Ugni blanc aangeplant.

De Sud-Ouest regio wordt onderverdeeld 5 zones. De Bergerac zone is de grootste, ze grenst aan de Bordeaux regio en omvat de wijngaarden langs beide oevers van de Dordogne. Er worden in een tiental appellaties (Bergerac, Côtes de Bergerac, Monbazillac, ...) vooral rode wijnen gemaakt op basis van de bordelese druivenrassen. Tussen de steden Bordeaux en Toulouse ligt de zone van de Garonne. In de grootste appellaties, Côtes de Duras, Buzet en Fronton, worden de bordelese druivenrassen aangevuld met onder andere Malbec, Fer Servadou en Négrette. Langs de rivieren Tarn en Lot liggen de wijngaarden van de zone Haut Pays. Cahors en Gaillac zijn er de grootste appellaties. In Cahors wordt vooral Malbec verbouwd, Gaillac karakteriseert zich met een hele resem cépages waaronder Duras, Fer Servadou, Gamay, Syrah, Len de l'El, Mauzac, Muscadelle en Ondenc. Helemaal zuidelijk ligt de zone van de Pyreneeën. Madiran, Pacherenc du Vic Bilh, Jurançon en Irouléguy zijn er de bekendste appellaties. Tannat, Cabernet franc en Cabernet sauvignon in rood en Gros Manseng, Petit Manseng, Courbu en Arrufiac in wit zijn er de meest gebruikte druivenrassen. De vijfde en kleinste zone omvat de wijngaarden van de Aveyron. Marcillac is er de bekendste appellatie, er worden rode wijnen gemaakt van vooral Fer Servadou.

Domaine Coquelicot, Carsac de Gurson, AOC Bergerac

Na vier jaar ervaring te hebben opgedaan in de Haut-Médoc, kopen Grégoire en Cécile Rousseau eind 2006 vijf hectare wijngaarden om hun droom te kunnen realiseren : natuurlijke wijnen maken op hun eigen domein. Het biologisch bewerken van de grond, het enkel maar begeleiden van de vinificatie zonder al te veel in te grijpen en lange opvoedingen van de wijnen in cuves of in houten vaten vormen de basis sinds hun eerste millésime in 2007. Hun wijngaarden liggen op hellingen in het dorpje Villefranche de Lonchat in het uiterste westen van de appellatie Bergerac, nauwelijks 20 km verwijderd van Saint Emilion. De wijnstokken, voornamelijk Merlot en Cabernet franc maar ook wat Cabernet sauvignon, staan er op een ondergrond van klei en kalk.
De wijnen van Grégoire en Cécile Rousseau.Mas del Périé, Trespoux-Rassiels, AOC Cahors

In 2004 neemt Fabien Jouves als vijfde generatie de wijngaarden van zijn ouders over en laat het familiale domein een radicale ommezwaai maken. Fabien beslist volledig biologisch te werken op het veld en zo natuurlijk mogelijk in de kelder. Daarenboven besluit hij alle percelen apart te vinifiëren en bij de assemblages het terroir en de ondergrond te laten primeren. Die ondergrond is verscheiden : van witte klei gemengd met kalk en kiezel over witte klei gemengd met kalk en rode klei tot pure rode klei gemengd met kiezel. Het resultaat zijn vier totaal verschillende wijnen, nochtans allen gemaakt van één en dezelfde druif, Malbec, en afkomstig van percelen die nauwelijks één kilometer van elkaar verwijderd liggen. Daarnaast maakt hij nog enkele "vins de soif" met Cabernet franc, Jurançon noir en Gamay en bekijkt hij de mogelijkheden van Chenin blanc en Pinot noir op zijn terroir.
De wijnen van Fabien Jouves.