De Languedoc is een streek in het zuidoosten van Frankrijk die zich langsheen de Middellandse Zee uitstrekt vanaf de stad Nîmes tot net voorbij de steden Narbonne en Carcassonne over vijf deperatementen : Aude, Gard, Hérault, Pyrénées-Orientales en Lozère. Naast een enorme hoeveelheid landwijnen (o.a. Vin de Pays d'Oc) brengt de Languedoc ook meer en meer kwaliteitswijnen voort waarvan de druiven verbouwd worden op 39000 ha wijngaarden die als AOC geklasseerd staan. Binnen de overkoepelende appellatie Languedoc (tot 2007 Coteaux du Languedoc) werden recent een tiental onderliggende crus gedefiniëerd. Daarnaast omvat de Languedoc ook nog een tiental andere AOC gebieden zoals Saint-Chinian, Faugères, Corbières, Minervois, Cabardès, Malepère en Limoux. Zo goed als alle AOC wijnen uit de Languedoc zijn zoete witte wijnen, rosé wijnen of rode wijnen. In de AOC Limoux worden echter ook witte wijnen en schuimwijnen gemaakt.

Domaine Ludovic Engelvin, Vic-le-Fesq, AOC Languedoc

Ludovic Engelvin is passie. Passie voor Grenache noir, voor schilderkunst, voor Nîmes, voor schapen, voor... het pure leven. Na in de Rioja ervaren te hebben hoe hij vooral niet wilde wijnmaken belandt hij als 19-jarige snaak bij Didier Dagueneau. Hij absorbeert er twee jaar lang alles om zich heen en keert in 2010 terug naar Nîmes om er, vertrekkend vanop één klein maar oud perceel Grenache noir, te timmeren aan zijn eigen weg. En dat levert sindsdien fantastische wijnen op ! Niet goedkoop, dat klopt, maar absoluut top. Zijn domein beslaat ondertussen 6,5 ha met twee druivenrassen : Grenache noir en een klein beetje Mourvèdre. Zijn originele cuvées, van wit (blanc de noir van Grenache noir) over rosé naar instap rood tot top rood (het perceel waarmee het allemaal begon) vertellen elk een eigen emotioneel verhaal ondersteund door etiketten die je, net als de wijn, niet snel vergeet...
De wijnen van Ludovic Engelvin.


Domaine Catherine Bernard, Castelnau-le-lez, AOC Languedoc

In een vorig leven was Catherine Bernard, afkomstig « van tussen de melkkoeien » uit het vochtige Nantes aan de Atlantische Oceaan, journaliste in Parijs. In 1999 besloot ze echter haar leven volledig om te gooien, te verhuizen naar de azuurblauwe lucht van de Languedoc, œnologie te studeren en zich in de buurt van Montpellier te vestigen om er wijnstokken te verbouwen en wijn te maken.
Ze bewerkt nu op een biologsche manier 3 ha wijngaard gelegen in het dorpje Saint-Drézéry en twee percelen van 30 are gelegen in het dorpje Montaud. Alle percelen staan beplant met rode druivenrassen : Grenache noir, Marselan (kruising tussen Grenache noir en Cabernet sauvignon), Mourvèdre en Cinsault.
Het wijn maken gebeurt natuurlijk en « op gevoel » met soms twee bottelingen op verschillende momenten om na te gaan wat de invloed is van een langere opvoeding.
De wijnen van Catherine Bernard.


Hautes Terres de Comberousse, Cournonterral, AOC Languedoc

Het domein en de wijnstokken van Paul Reder liggen ten midden van woeste garrigue in een niemandsland ten noordwesten van Montpellier. Als geoloog die in Houston en in Den Haag gewerkt had, nam hij het domein begin jaren ’90 over van zijn vader. Die had eind jaren ’70 dit gebied met een beschutte minivallei op grote hoogte en bodem van vooral graniet ontdekt en had er prompt wijnstokken aangeplant, enkel van witte druivenrassen dan nog wel.
Back to basics en alles puur natuur zijn de leidraden waaraan Paul zich houdt bij het bewerken van zijn percelen en het vinifiëren van zijn wijnen. Lage rendementen van 40 hl/ha tot slechts 20 hl/ha en geconcentreerde aroma’s zijn het gevolg. Ook een licht oxidatieve toets wordt niet vermeden (maar ook niet specifiek opgezocht).
De wijnen van Paul Reder.


Domaine Mylène Bru, Sète, AOC Languedoc

Mylène Bru is een dynamische en gepassioneerde wijnbouwster afkomstig uit de Corbières. In de lente van 2007 kocht ze een kleine wijngaard van 4 ha verdeeld over tien kleine terrassen in Saint-Pargoire, vanuit Sète een vijftiental kilometer landinwaarts. Ze bewerkt de noord-noordwest georiënteerde perceeltjes volledig biologisch en artisanaal en sinds 2008 maakt ze van de oude stokken Chasselas, Carignan, Grenache, Syrah, Marselan en Tempranillo op een volledig natuurlijke manier eigenzinnige topwijnen.
Het klimaat is er mediterraan warm en droog met de Mistral als voornaamste wind. De zanderige ondergrond bestaat vooral uit witte verbrokkelde kleikalkstenen die zeer rijk zijn aan mineralen.
Haar vinificatie-installaties staan sinds 2013 in een nieuw opgetrokken houten schuur waarvan één wand bijna volledig open kan geklapt worden. Het rendement van haar eerste wijnen lag rond 15hl/ha, wat resulteerde in een productie van slechts 5.000 flessen.
De wijnen van Mylène Bru.


Domaine Malys-Anne, Caunes-Minervois, AOC Minervois

Klein domein van 7 ha waar Caroline Froc en Jacques Gury sinds 2002 uitgesproken intense en aromatisch zeer complexe Minervois wijnen maken. Ze beschikken hiervoor over 25-jarige Syrahstokken, 40-jarige Carignanstokken en 60-jarige Grenachestokken. Hun wijngaarden zijn gelegen op in de zon badende terrassen tegen de hellingen van de Montagne Noire op weinig vruchtbare ondergrond en worden op een volledig natuurlijke manier onderhouden. Vertrekkende van ultra lage rendementen (30 hl/ha voor de Carignan, 25 hl/ha voor de Syrah en 18 hl/ha voor de Grenache) gebeurt ook de vinificatie zo natuurlijk mogelijk. Zo maken ze geen gebruik van pompen en sulfiteren ze zo weining mogelijk. Het resultaat zijn unieke topwijnen die gedurende vele jaren blijven evolueren in de fles.
De wijnen van Jacques Gury.


Domaine Jean-Baptiste Sénat, Trausse-Minervois, AOC Minervois

In 1996 namen Jean-Baptiste Sénat en zijn echtgenote Charlotte een familiaal domein met 16ha wijngaarden over, gelegen in en rondom Trausse Minervois. De wijngaarden met oude stokken van zo goed als alle door de AOC toegelaten rode druivenrassen (Carignan, Grenache, Mourvèdre, Cinsaut en Syrah) liggen bijna allemaal op het uiterst droge en dorre terroir van de Argent Double in het centrale gedeelte van de Minervois. Eén perceel met Merlot (niet toegelaten door de AOC) ligt heel wat frisser hogerop in de Montagne Noire. In plaats van de druiven te verkopen aan de coöperatieve zoals de vorige eigenaars dat deden, besloten ze meteen zelf te gaan vinifiëren en bottelen. Zowel het bewerken van de wijngaarden als het vinifieren en opvoeden van de wijn gebeurt volledig biologisch en met zo weinig mogelijk technische interventies. Het resultaat : levende, eerlijke, soms zelfs fragiele wijnen. “J’essaie de créer des vins qui me ressemblent” zegt Jean-Baptiste. Zijn wijnen zijn geen klassieke krachtige typische Minervois wijnen, maar verrassend frisse assemblages van drie, vier of vijf druivenrassen. “Nous faisons du vin pour qu’il soit bu, et une bonne bouteille pour nous est celle bue sur une table entre amis.”
De wijnen van Jean-Baptiste Sénat.


Le Clos des Jarres, Caunes-Minervois, AOC Minervois

Le Clos des Jarres is een klein en jong domein, begin 2010 opgestart door Vivien Hemelsdael wiens grootouders destijds het koude en vochtige noorden van Frankrijk inruilden voor een stek in het zuiden. Na een opleiding in de Elzas leerde hij de stiel bij Matthieu Boesch, diens natuurlijke manier van vinifiëren is nog steeds een grote inspiratiebron. Vivien bewerkt nu op volledig biologische manier een tiental hectare wijngaard die hij van zijn ouders overnam. Eigenhandig verbouwde hij een oude schuur tot vinificatie- en degustatieruimte, een andere schuur transformeerde hij tot stockagelokaal. Hij streeft ernaar kwaliteitswijnen te maken die onmiskenbaar hun terroir weerspiegelen. Grenache noir, Syrah en Carignan vanop de met rolkeien bezaaide quaternaire terrassen aan de voet van de Montagne Noir assembleerde hij in zijn eerste millésime tot een rosé en twee rode cuvées met elk hun uitgesproken karakter. Daarnaast creëerde hij een eigenzinnige witte cuvée van Sauvignon blanc, afkomstig van een perceel met een ondergrond van pure witte kalk.
De wijnen van Vivien Hemelsdael.


Château Salitis, Conques sur Orbiel, AOC Cabardès

Vrij groot (110 ha waarvan 85 ha wijngaarden) familiaal domein dat sinds het einde van de 19de eeuw in het bezit is van de familie Depaule-Marandon. Reeds vijf generaties lang (van moeder op dochter !) maken zij kwalitatief hoogstaande witte monocépages (Vin de Pays d'Oc) en versterkte zoete wijnen. Anne Maradon en Frédéric Maurel zetten die traditie succesvol voort en bottelen daarnaast ook kwaliteitsvolle rode en rosé cuvées onder de AOC Cabardès. De wijngaarden van Château Salitis liggen op zonnige hellingen in de “Calcaires de Ventenac” en hebben een ondergrond van kalkrijke mergel en fijn verbrokkelde rotsen. Ze ondergaan klimatologisch zowel atlantische (relatief frisse lentes) als mediterrane (hete zomers) invloeden. Elke cépage staat aangeplant op de meest ideale plaats (“la vigne nous l’indique très vite si le terroir ne lui plaît pas”) en wordt in rendement beperkt.
De wijnen van Anne Marandon.


Château Jouclary, Conques sur Orbiel, AOC Cabardès

Familiaal domein van 60 ha geleid door Pascal Gianesini tesamen met zijn vader Robert. Naast enkele witte monocépages (Vin de Pays d'Oc) en een rosé maken zij typische en zeer kwaliteitsvolle Cabardès wijnen met een klassieke bordeaux structuur en een mediterrane stijl en neus. Hun wijngaarden zijn zuidelijk georiënteerd en liggen op twee zeer oude steenachtige terrassen, de ene met een ondergrond van zanderige klei (ideaal voor de Merlot- en Syrah-stokken), de andere met een ondergrond van kalksteen (ideaal voor de 65 jaar oude Grenache-stokken). Klimatologisch bevinden ze zich in het overgangsgebied tussen de mediterrane en de atlantische zone.
De wijnen van Pascal Gianesini.


Domaine de Cabrol, Aragon, AOC Cabardès

Domein met 21 ha wijngaarden, volledig omgeven en beschermd door meer dan 100 ha garrigue en bos. Claude Carayol laat hier sinds 1989 duidelijk de natuur spreken : zijn "viticulture éthique" benadrukt het belang van het werk in de wijngaard en het respect voor de wijnstok en dat leidt tot echte terroirwijnen. Afhankelijk van de ligging en de ouderdom van de percelen haalt hij met zijn Syrah, Cabernet sauvignon, Grenache en Cabernet franc rendementen tussen de 20 hl/ha en de 45 hl/ha. De ondergrond is zeer kalkrijk en bevat bovendien heel wat fossielen van schelpen. De ligging op 300 meter hoogte en de daarbijhorende nachtelijke afkoeling zorgt voor een behoud van fraîcheur en bevordert ook een zeer langzame rijping : de oogst gebeurt hier pas in de loop van de maand oktober.
De wijnen van Claude Carayol.


Domaine Guilhem Barré, Ventenac, AOC Cabardès

Guilhem Barré, licenciaat in de psychologie, deed zijn eerste wijnbouwerservaringen op in Cahors. De stiel leerde hij pas echt bij Alain Brumont in Madiran. Na een technische job te hebben gedaan voor een coöperatieve en gewerkt te hebben voor een pépinière vond hij in de Cabardès, halverwege de Gers vanwaar hij afkomstig is en de Hérault vanwaar zijn echtgenote Béatrice afkomstig is, een terroir naar zijn hart. Hij leerde de omgeving en zijn wijnen kennen bij Claude Carayol en begin 2008 kocht hij aan de voet van de Montagne Noir, tussen de dorpen Ventenac en Montolieu, 5 ha wijngaard met een ondergrond van klei en kalk. Hij verbouwt er volledig biologisch Merlot, Cabernet sauvignon en Syrah en bewerkt de grond met behulp van paarden. De vinificaties voert hij helemaal natuurlijk uit en enkel bij het bottelen gebruikt hij een beetje sulfiet.
De wijnen van Guilhem Barré.


Château de Cointes, Roullens, AOC Malepère

Familiaal domein geleid door François en Anne Gorostis die het in 1987 overnamen van de grootouders van François. Ze bewerken 21ha onder de AOC Malepère (rood en rosé) en 11,5ha die ze als Vin de Pays des côtes de Prouilhe bottelen (rood en wit). Hun wijngaarden zijn gelegen in het noordoostelijke deel van “le Massif de la Malepère” en ondergaan klimatologisch zowel oceanische als mediterrane invloeden. Ze zijn zuidelijk georiënteerd en hebben bovenaan de helling een bodem van “graves” (grind, zand en klei) die geleidelijk overgaat in een mengeling van klei en kalksteen onderaan de helling.
De wijnen van Anne Gorostis.


Le Mas de mon Père, Arzens, AOC Malepère

Klein domein van nauwelijks 5 ha waar Frédéric Palacios sinds 2005 met uitzonderlijk lage rendementen unieke en persoonlijke wijnen maakt op een volledig biologische en artisanale manier. Zijn wijnen hebben een sterke identiteit (“des vins qui s’expliquent”) en zijn op zoek naar kenners die even gepassioneerd zijn als hijzelf. De wijngaarden die hij van zijn grootvader kreeg zijn gelegen aan de voet van “le Massif de la Malepère” en hebben een ondergrond van klei en kalksteen. Ze ondergaan klimatologisch zowel oceanische als mediterrane invloeden.
De wijnen van Frédéric Palacios.


Domaine Le Fort, Montréal, AOC Malepère

Familiaal domein dat in 1995 een nieuwe dynamiek ontwikkelde dankzij de overname door een jongere generatie. In 2000 werden de vinificatie installaties en de rijpingskelder vergroot en gemoderniseerd. Stéphanie en Marc Pagès bewerken nu bijna 40 ha wijngaard waaruit ze een vijftiental cuvées puren, elk met een uitgesproken karakter. Expressieve aroma’s gecombineerd met een stevige en volle ronde smaak zijn daarbij hun leidraad. De wijngaarden van Domaine Le Fort zijn de meest westelijke van de hele Languedoc, met zicht op de Pyreneeën en op 80 km van de Middellandse Zee. Ze bevinden zich zuidelijk georiënteerd op klei- en kalksteenheuvels en genieten van een klimaat dat de overgang vormt tussen de atlantische vochtigheid en de mediterrane hitte.
De wijnen van Stépanie en Marc Pagès.


Château Guilhem, Malviès, AOC Malepère

Familiaal domein geleid door Bertrand Gourdou die het sinds 2000 geleidelijk overnam van zijn moeder. Met een ongeëvenaarde passie en kwaliteitsdrang verzamelde hij een team van jonge enthousiaste medewerkers en investeert hij jaarlijks 40.000 euro in de modernisering van zijn vinificatiekelder. De 25 ha wijngaarden van het domein zijn gelegen in het zuidoostelijke deel van “le Massif de la Malepère” en ondergaan klimatologisch zowel oceanische als mediterrane invloeden. Ze zijn zuid-zuidwestelijk gericht en hebben een ondergrond van klei en kalksteen.
De wijnen van Bertrand Gourdou.


Domaine des Souleilles, Donazac, AOC Malepère

Reeds 6 generaties lang wordt er op dit familiaal domein wijn gemaakt. Sophie Delaude koos er bij haar terugkeer naar het domein in 2005 resoluut voor de wijn zelf te gaan bottelen. Met veel passie en op eigen krachten moderniseert ze stukje bij beetje de vinificatiekelder zonder daarbij de voordelen van het traditionele vinifiëren te verloochenen. De 32 ha wijngaarden van het domein zijn net ten zuiden van “le Massif de la Malepère” aan de voet van de Pyreneeën gelegen op zo’n 250 meter hoogte. Ze hebben een arme ondergrond van klei, kalksteen en verbrokkelde rotsen, zijn sterk hellend en op enkele uitzonderingen na allen naar het zuidwesten gericht. Klimatologisch ondergaan ze vooral oceanische maar ook sterke mediterrane invloeden.
De wijnen van Sophie Delaude.


Domaine Girard, Alaigne, AOC Malepère

Familiaal domein waar sinds vier generaties wijn gemaakt wordt. Na een stage in Bourgougne nam Philippe Girard het domein in 2000 over van zijn ouders en breidde hij de wijngaarden uit tot een totale oppervlakte van 30 ha. Het terroir, ten zuiden van "le Massif de la Malepère" op zo'n 300m hoogte, is heel heuvelachtig met klei-kalk en klei-leem ondergronden die rijk zijn aan kiezel en keien op de toppen van de heuvels. De wijnstokken (Merlot, Chardonnay, Cabernet franc, Pinot noir, Cabernet Sauvignon en Côt) worden via een "viticulture raisonnée" beperkt in rendement en manueel geoogst bij optimale rijpheid.
De wijnen van Philippe Girard.


Château Rives-Blanques, Cépie, AOC Limoux

Domein van 30 ha, eigendom van een Nederlands/Engels echtpaar, Caryl en Jan Panman, waar Eric Vialade (derde generatie van een bekende wijnbouwersfamilie uit de Languedoc) reeds 20 jaar lang witte wijnen maakt op ecologisch verantwoorde wijze. De wijngaarden van Château Rives-Blanques liggen op een plateau net ten noorden van de stad Limoux op een hoogte van 350m. Het klimaat en de fauna hebben het karakter van een oceanisch terroir. De bodemgesteldheid is een combinatie van klei en zand met gletsjerstenen en mineralen, die de wijnen een unieke frisheid en fijnzinnige elegantie geven.
De wijnen van Caryl en Jan Panman.


Domaine Les Hautes Terres, Roquetaillade, AOC Limoux

Klein domein van 7 ha waar Gilles Azam sinds 2000 met lage rendementen unieke en persoonlijke wijnen maakt op volledig biologische wijze. Net zoals bij zijn vriend Frédéric Palacios van Le Mas de Mon Père kan je in zijn wijnen de passie proeven waarmee ze gemaakt worden. De wijngaarden van Gilles Azam zijn micro-percelen die verspreid liggen over het hele dorp zodat elk druivenras kan groeien op de meest ideale plaats qua ondergrond en oriëntatie. Hun ligging op een hoogte tussen de 400 en 450 m, de hoogste van de AOC Limoux, zorgt voor koelere nachten en zachtere dagen, nodig voor een optimale fraîcheur.
De wijnen van Gilles Azam.


Domaine Maxime Magnon, Villeneuve des Corbières, AOC Corbières

Domein van 9 percelen, tesamen 11 ha, in het centrum van de Hautes Corbières op 200m boven het zeeniveau. Maxime Magnon, afkomstig uit de Bourgogne, installeerde er zich in 2002 en bewerkt zijn wijngaarden volledig biologisch en met de hand. Van november tot midden april laat hij er zijn schapen, koe en ezel grazen om de natuurlijke microfauna en –flora te bevorderen. De wijnstokken staan op twee types van ondergrond : schiste en klei-kalk. Het klimaat is uitgesproken mediterraan : droog, zonnig en warm. De hoogteligging zorgt echter voor koele nachten die de fraicheur van de druiven bevordert. De droge wind die zo goed als het gehele jaar vanuit noordwesten blaast houdt de druiven gezond.
De wijnen van Maxime Magnon.


Mas des Caprices, Leucate, AOC Corbières

Gedurende 10 jaar hebben Pierre en Mireille Mann een restaurant uitgebaat in de buurt van Colmar in de Elzas. Beide kinderen van wijnbouwers werd de roep terug naar de natuur echter te groot en in 2003 gooiden ze hun leven volledig om, « Retour aux Sources », en gingen ze natuurlijke wijnen maken in de Languedoc.
Eerst deden ze dat gebruik makend van de vinificatie-installaties van de coöperatieve in Leucate, vorig jaar installeerden ze hun eigen kelder met nieuwe betoncuves. Hun domein, Mas des Caprices, is gelegen in Leucate aan de Middellandse Zee, halverwege Narbonne en Perpignan. De 12 ha wijngaarden liggen deels in het maritieme stuk van de AOC Fitou en deels in het stuk AOC Corbières dat ook tot de AOC Rivesaltes behoort.
Ze maken zowel witte, rosé als rode wijnen, zowel droge als zoete wijnen. Hun leidraad : zorgvuldig werk in de wijngaard, doorgedreven respect voor de natuur, gebruik zo weinig sulfiet als mogelijk, « réjouir les sens par le verre et partager ce plaisir à table avec des amis ».
De wijnen van Pierre Mann.


Domaine Ledogar, Ferrals les Corbières, AOC Corbières

Xavier Ledogar en zijn broer Mathieu zijn vierde generatie wijnbouwers die, onder impuls van hun vader André, in 1998 uit de lokale cooperatieve (in 1924 nog mee opgericht door één van hun overgrootvaders) zijn gestapt om zelf hun eigen wijnen te gaan vinifiëren.
Hun domein omvat 22 ha wijngaarden gelegen in en rondom het dorp Ferrals les Corbières in het Boutenac-terroir. De ondergrond is vrij gevarieerd : klei-kalk gemengd met rolkeien, molasse, zandgronden met een hele fijne structuur, rode zandsteen en blauwe klei sedimenten. Deze arme gronden vormen een opeenvolging van heuvels die onderhevig zijn aan een mediterraan klimaat.
De helft van hun percelen zijn beplant met Carignan, de jongste stokken zijn 60 jaar oud, de oudste 110 jaar. Daarnaast hebben ze enkele percelen Mourvèdre, Syrah, Cabernet sauvignon, Grenache noir, Marselan en Cinsault in rood en Carignan blanc, Grenache blanc en gris en Maccabeu in wit.
Het zo gezond en zo natuurlijk mogelijk werk in de wijngaard was steeds heel belangrijk voor de familie Ledogar, sinds 1998 volgt Xavier daarenboven de regels van de biodynamie.
Het oogstmoment, bij optimale rijpheid, wordt steeds vastgelegd door het veelvuldig proeven van de bessen, perceel per perceel. De vinificatie met endogene gisten verloopt traditioneel, zonder toevoeging van externe producten. De enige ingrepen zijn het regelen van de temperatuur in de cave en het al dan niet toevoegen van zuurstof door remontages. Assemblages worden, afhankelijk van het millésime, zo vroeg mogelijk gemaakt, indien mogelijk al bij de oogst. Dit bevordert immers de complexiteit van de resulterende wijn.
De wijnen van Xavier Ledogar.