Als erfgenamen van de wijnkennis en -kunde die de Grieken al in de zesde eeuw voor Christus in de Corsicaanse stad Aleria etaleerden, is de huidige generatie wijnbouwers er de laatste jaren in geslaagd de kwaliteit van hun wijnen sterk te verbeteren en zoveel als mogelijk de natuurlijke troeven van het eiland aan te wenden om wijnen te maken met een specifieke identiteit. Met rode fijne en elegante bewaarwijnen, roséwijnen met een sterke eigen persoonlijkheid, florale witte wijnen die tot de beste van het gebied rond de Middellandse Zee behoren en legendarische zoete muscats, eist Corsica zijn plaats op in de familie van de grote wijngebieden.

Corsica is als een berg in de Middellandse Zee, slechts ongeveer 150 km lang en 60 km breed maar wel met een top van 2710 meter hoog, de Monte Cinto. De complexe geologie zorgt voor een grote diversiteit aan bodems, in grote lijnen kan de volgende opdeling gemaakt worden : graniet in het westen, verscheidene types leisteen in het gebergte in het noorden en het oosten, kalk in het noordwesten en klei gemengd met silicium langs de oostkust. Het klimaat is duidelijk mediterraan maar wordt getemperd door de nabijheid van de zee en door het gebergte. De zomer is er nooit echt heet en toch geniet het eiland van het meeste aantal uren zonneschijn van heel Frankrijk : maar liefst 2885 uur per jaar. Genoeg jaarlijkse regenval en de steeds aanwezige wind zorgen voor ideale omstandigheden om wijnstokken te verbouwen.

Recent worden de autochtone druivenrassen weer volop op de voorgrond geplaatst : Nielluccio en Sciaccarello voor rosé en rode wijnen, Vermentino voor witte wijnen. Nielluccio, tweelingsbroer van de Italiaanse Sangiovese, staat aangeplant op 35% van de wijngaardoppervlakte. Zijn naam is afgeleid van het Corsicaanse woord Niellu wat zwart, somber en hard betekend. Sciaccarello staat aangeplant op 15% van de wijngaardoppervlakte, vooral de terroirs met graniet geven mooie resultaten. Vermentino staat aangeplant op 17% van de wijngaardoppervlakte en wordt vaak samen met rode druiven gevinifiëerd voor de rosé wijnen. Deze maken ongeveer de helft uit van alle geproduceerde wijnen, ongeveer één derde is rood en slechts één tiende wit. De overige paar procentjes van de wijnproductie omvatten de zoete versterkte wijnen die van Muscat gemaakt worden.

Domaine Pero Longo, Sartène, AOC Vin de Corse Sartène

Dit domein van Pierre Richarme omvat ongeveer 24 hectaren wijngaard gelegen op de hellingen langs de weg van Bonifacio naar Sartène. Op een volledig biodynamische en natuurlijke manier maakt hij met de traditionele Corsicaanse druivenrassen (Vermentino, Sciaccarello en Nielluccio) zowel witte, rosé als rode wijnen. Zijn motto : gezonde en rijpe druiven, de basis voor rijke en evenwichtige wijnen, kan je alleen maar bekomen door de wijnstokken in hun natuurlijke omgeving enkel te begeleiden zonder echt in te grijpen. De wijngaarden zijn gelegen op verschillende types van ondergrond : kalkrijke bodems wisselen af met bodems vol leisteen en bodems vol graniet. Wat klimaat betreft bevinden ze zich in een door de nabijheid van de zee en hun hoogteligging getemperde mediterrane zone.
De wijnen van Pierre Richarme.


Domaine Antoine Arena et ses fils, Patrimonio, AOC Patrimonio

Vele generaties lang reeds bewerkt de familie Arena wijngaarden in Patrimonio, in het noorden van Corsica. Met veel respect voor het werk van zijn vader en grootvader is Antoine Arena er met de steun van zijn echtgenote Marie in geslaagd uit te groeien tot één van de beste wijnbouwers van het eiland. Sinds enkele jaren geeft hij beetje bij beetje de fakkel door aan zijn zonen : Jean-Baptiste in de wijngaard en Antoine-Marie in de kelder. Hun 14 ha wijngaarden zijn gelegen in de enige zone op Corsica die een ondergrond heeft van uitsluitend kalk. De druivenstokken (Vermentino en Bianco gentile voor wit, Niellucio voor rood en Muscat à petits grains voor zoet) werden altijd volledig biologisch bewerkt en sinds enkele jaren zelfs biodynamisch. Ook het wijnmaken in de kelder gebeurt volledig natuurlijk, er wordt ook geen enkele wijn gefilterd noch geklaard. Het resultaat : mineralig frisse terroirwijnen die de naam dragen van het perceel (Carco, Grotte di Sole en Morta Maio) of de druif (Bianco gentile en Muscat) waarvan ze afkomstig zijn.
De wijnen van Antoine, Jean-Baptiste en Antoine-Marie Arena.


Domaine Nicolas Mariotti Bindi, Poggio d'Oletta, AOC Patrimonio

Nicolas Mariotti Bindi is afkomstig uit Bastia, de economische hoofdstad van Corsica. Na rechtenstudies aan de Sorbonne in Parijs besluit hij niet in de voetsporen van zijn vader te treden maar wijn te leren maken in Moulin-à-Vent, één van de crus van de Beaujolais. In 2007 keert hij terug naar zijn geboortegrond om eigenhandig het land te gaan bewerken en natuurlijke terroirgebonden wijnen te maken. Hij heeft het geluk 5 ha biologisch bewerkte wijngaarden in pacht te krijgen van Henri Orenga de Gaffory, de kunst van het wijnmaken te kunnen bijschaven bij Murielle Giudicelli en Antoine Arena en de vinificatieinstallaties te mogen gebruiken van Annette Leccia. De ondergrond van de percelen die hij bewerkt bevat vooral rode klei, kalk en op enkele plaatsen ook heel wat leisteen. Zijn vinificaties voert hij uit in inox cuves en in een eivormige betonnen cuve. In de toekomst wil hij wijn gaan maken van percelen die hij ondertussen aankocht en beetje bij beetje aan een vrij hoge densiteit van 7000 à 8000 stokken/ha beplant met geselecteerde stekken van de typisch Cosicaanse druivenrassen.
De wijnen van Nicolas Mariotti Bindi.


Domaine Giudicelli, Poggio d'Oletta, AOC Patrimonio

Muriel Giudicelli startte haar domein in 1997 toen ze de kans kreeg om 9 ha wijngaard met 25 jaar oude stokken te kopen. Vandaag beschikt ze over 13 ha Vermentino, Muscat à petits grains, Niellucio en Grenache noir die ze volledig biologisch bewerkt en waarvan ze de rendementen heel erg beperkt (gemiddeld slechts 16 hl/ha !) door het continue werk in de wijngaard. De ondergrond van haar percelen bevat vooral klei en kalk. Bij het wijnmaken voegt ze geen gisten toe en springt ze zuinig om met sulfiet. Ze wil immers wijnen maken die "tonique, soyeux et souple" zijn. Sinds juni 2009 is ze ook voorzitster van Uva Corse, een vereniging van 35 Corsicaanse wijnbouwers die zich tot doel stelt hun specifieke identiteit te bewaren en te promoten op het vasteland.
De wijnen van Muriel Giudicelli.


Domaine U Stiliccionu, Serra-di-Ferro, AOC Ajaccio

Na ervaring te hebben opgedaan in de Franse Sud-Ouest, in Hongarije en in Nieuw-Zeeland, nam Sébastien Poly in april 2005 de 4,5 ha wijngaard over van zijn grootvader François Casabianca. Deze had de twee percelen in 1961 aangeplant en in 1995 en 1996 geherstructureerd met de typisch Corsicaanse druivenrassen Sciacarello, Niellucio en Vermentino. Hun ligging, in een oostelijk gerichte arena uitkijkend over de vallei van de Taravo op een ondergrond van vooral graniet, maakt hen uniek. Sébastien plantte ondertussen zelf ook 4 ha nieuwe wijngaarden aan op een ondergrond van leisteen en opnieuw graniet. Hij tracht dit specifieke terroir zo goed mogelijk tot uiting te laten komen in zijn wijnen en bewerkt zijn percelen daarom biodynamisch. Ook vinifiëert hij volledig natuurlijk en gebruikt hij nauwelijks sulfiet.
De wijnen van Sébastien Poly.