De Elzas is een smal maar langerekt wijngebied in het noordoosten van Frankrijk dat zich uitstrekt tussen de steden Strasbourg en Mulhouse. Het omvat de zuidoostelijk gerichte hellingen van de Vogezen en kijkt uit over de vlakte van de bedding van de Rijn die er van zuid naar noord stroomt. Het is verspreid over 119 gemeenten en telt ongeveer 15500 ha wijngaard.
De Vogezen vormen een natuurlijke barrière die ervoor zorgt dat de streek kan genieten van een landklimaat met warme droge zomers en vrij koude winters. De stad Colmar, gelegen tegenover de hoogste toppen van de Vogezen, is ondanks zijn noordelijke ligging de tweede droogste stad van Frankrijk (na Perpignan).
De Elzas als wijngebied is op vele vlakken een uitzondering in Frankrijk :

  • ze omvat slechts drie appellaties : Alsace [74% van de jaarlijkse productie], Crémant d’Alsace [21%van de jaarlijkse productie] en Alsace Grand Cru [4% van de jaarlijkse productie])
  • er zijn hoge rendementen toegestaan (tot 80 hl/ha)
  • er worden nauwelijks rode druiven verbouwd
  • de druivenrassen die er verbouwd worden komen bijna nergens anders in Frankrijk voor
  • er worden vrijwel enkel monocépages gemaakt
  • het gebruikte druivenras wordt steeds op het etiket vermeld
  • de vorm van de wijnfles is vastgelegd in het decreet van de appellaties : la flûte d’Alsace
  • de botteling in flessen is verplicht

Domaine Laurent Barth, Bennwihr

De 3,7 ha wijngaarden van Laurent Barth liggen verspreid over 28 kleine percelen net ten noorden van Colmar in de gemeenten Bennwihr, Sigolsheim en Kientzheim. Hij nam in 1999 het domein van zijn vader over en verkocht zijn druiven vijf jaar lang aan de lokale coöperatieve. Sinds 2004 vinifiëert en bottelt hij zijn wijnen zelf.
Voordien reisde hij de wereld rond en maakte hij wijnen in Californië, Australië, Zuid-Afrika, Libanon, Indië, Georgië en Perzisch Iran. Vooral deze laatste plaatsen lieten een enorme indruk op hem na en hebben vandaag een grote invloed op zijn manier van leven en van wijnmaken.
Hij werkt volledig biologisch in de wijngaard en laat het druivensap op natuurlijke manier gisten in oude houten ovalen fouders. Hij tracht het terroir van elk perceel zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen door een hoge plantdensiteit (tot 10000 stokken/ha !) gecombineerd met lage rendementen (van 40 hl/ha tot slechts 30 hl/ha).
Het resultaat zijn nauwelijks gesulfiteerde, pure, mineralige en zeer expressieve wijnen die zowel jong en fruitig kunnen gedronken worden als geëvolueerd en boordevol tertiaire aroma’s.
De wijnen van Laurent Barth.Domaine Léon Boesch, Westhalten

Samen met zijn vader Gérard besloot Matthieu Boesch in 2000 de 14 ha wijngaarden van het 11 generaties oude familiale domein biodynamisch te gaan bewerken. Alle percelen van het domein zijn gelegen in « la Vallée Noble », een ingesloten arena van ongeveer 4 km diameter bestaande uit klei en kalk en met een ondergrond van pure kalk. Natuurlijke opwaartse warme luchtbewegingen beschermen de op de hellingen gelegen wijngaarden tegen weersinvloeden van buitenaf. De arena geniet zo van een opvallend droog microklimaat met slechts 670 mm jaarlijkse neerslag. De Grand Cru Zinnkoepflé, waarvan het domein 3 ha bezit, ligt ook in deze arena. Het werk in de wijngaard is voor de familie Boesch van primordiaal belang. Natuurlijk gezonde en mooie rijpe druiven zijn de enige mogelijke basis voor de pure wijnen die ze willen maken. In 2009 en 2010 bouwden ze ook een nieuwe, deels in de bodem ingegraven, "bioklimaat"-vinificatiekelder met enkel natuurlijke materialen : een houten draagstructuur opgevuld met kalkrotsen en strobalen bezet met klei. De oogst gebeurt bij optimale rijpheid en met de hand zodat onmiddellijk een eerste selectie kan uitgevoerd worden. De druiven worden heel langzaam en zachtjes geperst gedurende 8 à 12 uur. Daarna wordt het sap, zonder débourbage, in grote ovalen oude eiken fouders gefermenteerd met endogene gisten. Na 10 à 12 maanden worden de wijnen gebotteld, nauwelijks voorzien van enig sulfiet.
De wijnen van Matthieu Boesch.