De Roussillon wordt als wijnregio vaak in één adem genoemd met de veel grotere Languedoc. Nochtans zijn de wijnen uit beide regio's duidelijk verschillend en heeft de Roussillon een uitgesproken andere identiteit. Deze eigenheid heeft de regio onder andere te danken aan zijn geologische situatie die het gevolg is van de opstuwing die leidde tot de vorming van Pyreneeën. De Roussillon, die samenvalt met het departement Pyrénées Orientales, is als het ware een groot amfitheater dat uitkijkt op de Middellandse Zee, in het noorden begrensd door het massief van de Corbières, in het westen door het massief van de Canigou en in het zuiden door het massief van de Albères dat de grens vormt met Spanje. Dit amfitheater wordt van west naar oost door drie rivieren doorkliefd wat een multitude aan terroirs oplevert : in het noorden de Agly, centraal de Têt en in het zuiden de Tech. Daar waar het massief van de Albères uitmondt in de Middellandse Zee bevindt zich nog een apart terroir, dat van Collioure en Banyuls. Het klimaat wordt gekarakteriseerd door een zeer vochtig najaar, zachte winters, lichte regen in het voorjaar en droge en hete zomers. Jaarlijks valt er zo'n 550 mm regen en schijnt de zon gedurende 2530 uren. De wijngaarden worden gezond gehouden door bijna steeds aanwezige droge winden vanuit de omringende bergketens. De meest gebruikte witte druivenrassen zijn Grenache blanc, Macabeu, Malvoisie, Muscat à petits grains, Muscat d'Alexendrie, Marsanne, Roussanne en Vermentino. De meest gebruikte rode druivenrassen zijn Carignan, Grenache noir, Lladoner pelut, Mourvèdre en Syrah.

Domaine Rouaud, Pézilla-la-Rivière, AOC Côtes du Roussillon Villages

Jérôme Rouaud zette zijn eerste stappen in de wijnwereld als wijnhandelaar bij de groep Nicolas in Parijs. Na het volgen van gedegen opleiding in Bordeaux besloot hij samen met zijn echtgenote Sophie zijn eigen wijn te gaan maken. In maart 2003 kochten ze 9 ha wijngaarden in Pézilla-la-Rivière, langs de hellingen van de vallei van de Têt. Hun ambities : zo natuurlijk mogelijke wijn maken waar je het terroir in kan proeven. En dus bewerken ze hun percelen volledig biologisch. Ondertussen omvat hun domein 15 ha wijngaarden, verdeeld over 6 aaneengesloten zones op verschillende types van ondergrond : kiezelrijke klei, rolkeien op oude terrassen van de Têt, quartz, gneiss, rode en gele klei en leisteen. Met een rendement van 15 à 30 hl/ha puren ze er jaarlijks 30000 flessen wijn uit. Qua rode druiven beschikken ze vooral over Grenache noir, Syrah en 60 jaar oude Carignan noir. Wat witte druiven betreft bewerken ze vooral Muscat Petit Grains, Macabeu en 60 jaar oude Carignan blanc. Bij optimale rijpheid worden de druiven met de hand geoogst en per perceel apart gevinifiëerd. De vinificatie gebeurt volledig natuurlijk zonder toevoeging van gisten of andere additieven, ook met sulfiet wordt zeer spaarzaam omgesprongen.
De wijnen van Jérôme en Sophie Rouaud.