De champagnestreek ligt in het noorden van Frankrijk en omvat 34000 ha wijngaarden verspreid over 324 gemeenten in de departementen Marne, Aube en Aisne. Er wordt stille wijn gemaakt onder de AOC Côteau Champenois (wit, rosé en rood) en onder de AOC Rosé de Riceys (enkel rosé). Onder de AOC Champagne wordt witte en rosé schuimwijn gemaakt volgens de méthode traditionelle. De druivenrassen die gebruikt worden zijn Chardonnay, Pinot noir en Pinot meunier. Van de 324 gemeenten hebben er 43 de status van Premier Cru en 17 de status van Grand Cru.

Champagne Belin Gérard et Olivier, Essômes-sur-Marne

Klein familiaal domein van 7,7 ha waarvan Olivier Belin sinds 1997 als vijfde generatie het roer overgenomen heeft. Oenoloog van opleiding wil hij zijn terroir in de Vallée de la Marne op een zo natuurlijk mogelijke manier tot uiting brengen. Dit doet hij onder andere door te werken met voor de Champagne ultra lage rendementen van maximaal 40 hl/ha en door te doseren met een likeur op basis van zeer geconcentreerde most. De wijngaarden van het domein liggen verspreid over verschillende percelen in het dorp zodat elk druivenras kan groeien op de meest ideale plaats qua ondergrond en oriëntatie. De verdeling tussen de druivenrassen is typisch voor de ietwat vruchtbaardere ondergrond : 5,3 ha Pinot meunier, 1,5 ha Chardonnay en 0,9 ha Pinot noir.
De champagnes van Olivier Belin.Champagne François Secondé, Sillery (Grand Cru)

Klein domein van 5,5 ha in de Montagne de Reims dat François Secondé samen met zijn echtgenote in 1979 startte op wijngaarden die hij huurde van zijn nicht. Hij is de enige “vigneron indépendant” in Sillery, de gemeente telt verder uitsluitend wijnboeren die druiven leveren voor de Grand Crus van de grote champagnehuizen. Met rendementen van maximaal 70 hl/ha (ongeveer 2/3 van wat de grote champagnehuizen hanteren) maakt François Secondé krachtige champagnes op basis van Pinot noir aangevuld met Chardonnay. Zijn wijngaarden liggen verspreid over verschillende percelen in het dorp en zijn in hoofdzaak beplant met Pinot noir en in mindere mate met Chardonnay.
De champagnes van François Secondé.Champagne R. Pouillon & Fils, Mareuil-sur-Aÿ (Premier Cru)

Klein familiaal domein van 7,5 ha vlakbij Epernay dat in 1947 werd opgericht door Roger Pouillon. In 2004 namen zijn kleinzoon Fabrice en diens echtgenote het domein over van zijn zoon James. Sinds 1998 introduceerde Fabrice de “culture raisonnée” wat ervoor zorgt dat het terroir meer tot uiting komt in de champagnes. De wijngaarden, zowel Grand Cru, Premier Cru als gewone Cru, zijn verspreid over verschillende percelen in zeven gemeenten rondom Epernay. Pinot noir, Pinot meunier en Chardonnay staan in ongeveer gelijke hoeveelheden aangeplant. Deze diversiteit heeft als voordeel dat de familie Pouillon zeer uitgesproken assemblagechampagnes kan maken.
De champagnes van Fabrice Pouillon.